Witam!
Poszukuję informacji o dziadku Szymonie Podgarbi ( ur. 14.02.1913 r. - zm. 30. 07.1960 r.), który prawdopodobnie w roczniku 1936/1937 ukończył XI Kurs Wołyńskiej Szkoły Podchorążych Rezerwy Artylerii i był w stopniu podporucznika lub porucznika. Nie znam żadnych danych, gdzie został zmobilizowany na terenie Polski południowo-wschodniej, jak długo był w szkole wojskowej, ( ponoć w wieku 17 lat trafił do wojska) itp. Pochodził z okolic Przemyśla- urodził się w Krzywczy. Był w AK, prawdopodobny pseudonim ,,łopata" , uciekał przed NKWD,. Nie zachowały się żadne dokumenty poza paroma zdjęciami w mundurze. W domu mojej mamy, ze względu na bezpieczeństwo rodziny, nie rozmawiano na te tematy. Posiadam jedynie zdjęcie z czasopisma ,,Przekrój" z 1987 r. z artykułu ,,Gdzie są chłopcy..." pana Władysława Winsztal, na którym mój dziadek oraz autor artykułu są w grupie całej PIERWSZEJ BATERII WOŁYŃSKIEJ SZKOŁY PODCHORĄŻYCH REZERWY ARTYLERII. Na zdjęciu o wymiarach 7,5 cmx 13 cm jest 98 osób. lAutor artykułu wymienia niektóre nazwiska oficerów i instruktorów: cytuję: ,,kpt Wiktora Olszewskiego (Jezieli), por.Nahlika, por. Majewskiego por. Anasiewicza, st. ogn. Babickiego (pu, pu), plut. Oszasta, plut. Lachowicza. Z podchorążych wymienię kilku: Ignacego Jelonka, Jerzego Sztarka, Bohdana Komorowskiego (mojego najbliższego sąsiada), Adama Maciąga, Jasieńskiego, a z podchorążych- z tymi dwoma odbywałem służbę wojskową, ćwiczenia i kampanię wrześniową w 5 Dywizjonie Artylerii Konnej. ,, Dalej autor pisze: ,, Oprócz zdjęcia mam niekompletny rocznik SPRA z lat 1936/1937. Jeżeli któryś z kolegów posiada ten rocznik, to proszę o przesłanie na mój adres odtworzonych brakujących stron 63-64."
W Internecie znalazłam spis absolwentów XI kursu Wołyńskiej Szkoły Podchorążych Rezerwy Artylerii, ale jest niekompletny. Nie mam też pewności czy w roczniku SPRA z 1936/1937 r. faktycznie jest lub nie ma tam nazwiska mojego dziadka. Nie udało mi się tego jeszcze sprawdzić. Interesują mnie jakiekolwiek wyjaśnienia, informacje, wskazówki, zdjęcia itp., kontakty z innymi osobami w omawianej sprawie. Ciekawi mnie też czy w takich pozycjach jak: Wołyńska Szkoła Podchorążych Rezerwy Artylerii im. Marcina Kątskiego autora Jana Łukasiaka czy Wołyńska i Mazowiecka Szkoły Podchorążych Rezerwy Artylerii autorstwa Witomiły Wołk-Jezierskiej znajdę interesujące mnie informacje. Może ktoś czytał lub ma dostęp do tych książek i mógłby mi pomóc, gdyż nie chciałabym ich kupować bez sprawdzenia treści. Dziękuję za uwagę i proszę o wsparcie.
Pozdrawiam
Iwona Kubanowska